,

Trip to UK Part 3: Melawat Manchester & Ceshire Oak Outlet, Liverpool

Sambung balik kisah kami jalan2 ke bumi UK. Habis conference di Bath, 23/3/16 kami naik train laju ke Manchester. Lebih kurang 3 jam naik train tu. Aku book online seminggu sebelum fly tapi harga xde la murah sangat pun. dah mmg standard tu range harga dia. public transportation kat bumi UK mmg mahal sungguh. Kalau naik taxi pun, dah naik  jer taxi, meter dah tunjuk GBP2.5 = RM17 lebih kurang duit kita. 5 minit perjalanan ada lah dalam GBP6 = RM36 lebih kurang.

Naik train ke Manchester, dewasa jer kena, kids bawah 5 tahun free. ok la. Sorang adult kami bayar lebih kurang RM270 pergi sahaja. boleh tahan la mahal. sepatutnya sewa kereta lagi jimat tapi kami x biasa nak drive tempat org ni, halalkan jer la bayar taxi train semua tu.kalau diizinkan, next trip kami akan sewa kereta lah for sure nya.



 Pagi2 23/3/ tu kami amik train ke Manchester pukul 9 pagi dari Bath, dalam pukul 1.30ptg kami sampai Manchester. Sampai stesen Manchester Piccadilly, kami jalan kaki dalam 4 minit ke hotel yang kami book. Kami book hotel aaprtment, dia buat style bukan bilik, tapi apartment. so setiap bilik kat situ adalah apartment. harga satu malam GBP125 lebih kurang RM750. tapi ada dua bilik, lengkap dengan dapur, mesin basuh siap dry clean, dining hall, living hall. memang besar dan berbaloi2.


yeay sampai manchester dah. papa is excited













Plan kami hari tu adalah kul 4.30 nak ke Manchester Stadium Tour kat Old Trafford Stadium. sapa fans Manchester United confirm excited sejuta kali la kalu dapat datang sini. sebelum gerak ke Manchester, aku dah book siap2 tiket stadium tour tu, harga dia GBP18 untuk dewasa, kids x payah bawah 5 tahun.

So sampai apartment, kami masak jap, pastu tunggu kawan kami datang amik sebab dia nak bawak ke stadium. kami naik taxi ke stadium dalam GBP7 dari hotel ke stadium. sini nampak murah je GBP7 tu tapi aklu convert rasa nak cekik jer driver taxi tu sebab mahal. kalu sekali xpe, ni banyak kali kot dok naik taxi. huhu.










Ni la kawan kami lia tu (sebelah kanan) tu. tgah buat PhD kat Manchester University.




gigih tukar baju terus yang baru beli sebab nak amik pic depan stadium

esoknya baca news kata player tu nak kena jual. haha

Habis pusing stadium, kami g makan kat Jazeera restoran, lepas tu balik sebab esok nak ke outlet. Ceshire Oak Outlet area Liverpool.

Kul 9 pagi kami beli tiket train nak ke Outlet tu. GBP23 pergi dan balik. Boleh la outlet ni, tapi bagi aku Bicester Village lagi best berdasarkan pengalaman g BV masa 2013 dulu. kat sini brand mcm biasa2 jer. DKNY pun xde nak beli souvenier purse ke apa kat families. Tapi ada la Ralph Lauren ok la sebab aku boleh beli baju kemeja yang aku nak lama dah tu. x beli online sebab takut salah  size. ni beli kat sini dpt la harga kita RM170 mcm tu. murah la sebab online RM250 -RM270 satu. Beli Coach pun ok la kat sini. aku x eyeing brand mahal2 sbb kali ni mmg bukan datang nak shopping mcm dulu2. kalau btol niat mcm dulu2, dua hari turut2 pun xcukup dtg outlet ni.

biasa jer outlet ni.



totally exhausted
dalam x  best outlet ni pun, aku gigih jugak shopping walaupun bukan nak sgt benda yang aku beli tu. haha



otw balik dari outlet

habis dah  la yang ni ke manchester. aku sambung lagi utk next plak iaitu London dan Paris.

, , ,

Trip to UK Part 2: KLIA - London

Sambung balik the journey. At this hour, it is 2 am in the morning and i couldn't sleep (I'm still feel home). Tomorrow the conference start, and I'm finalizing my slide presentation. 

19/3/2016 - Saturday

(KLIA - London Heathrow Airport) 
Flight dari KLIA ke Abu Dhabi mengambil masa lebih kurang 7 jam ++. Kami travel by Etihad Airways . The flight ticket cost for me and my family (me, husband, aishah (4 yo), akif (10 months) is around RM9700++ (return ticket). Transit di Abu Dhabi Airport for 2 hours and at 8am we depart to London for another 8 hours journey. Aishah dengan akif agak behave masa flight KL-Abu Dhabi, tapi untuk flight dari Abu Dhabi - London Heathrow Airport, aishah agak cranky sikit, mintak mee la, nak toys la, nak color la. x nak pkai seatbelt la. siap menangis lagi cuma x lama dlm 7 minit. akif pun dah tunjuk muka bosan untuk 3 jam terakhir flight. those are the part yang agak mencabar bila travel dengan kids. sbb kita klau boleh x nak our kids kacau privacy orang dlm flight. But they seems to understand that travel with kids aint that easy.  



 (London - Bath, UK)
Around 12.15 noon (London time), kami sampai London Heathrow Airport. keluar immigresen tu punya la lama queue nya. ada la dalam 45 minit. akif dah xtahan panas dah, penat lagi. nasib baik carry dgn carrier, kalu x, mmg melompat la. Keluar setel amik luggage, g toilet, tukar diapers aishah, akif, bagi susu semua around 1.30 jugak baru kluar dari Heathrow Airport. Kat luar Airport, kami cari national express bas nak ke Terminal 2/3 sebab kami kena catch bus to Bath. I rented the house in Bath sebab conference that I attend is at Bath, UK. its around 2 and half hour from Airport to Bath. I booked the bus ticket online 2 weeks prior to our travel date. The cost from Airport to Bath City is around £78 (lebih kurang RM470 duit kita). Tu tiket untuk 3 adults 2 kids. Together with us is my friend, Syahida. Bas sampai Bath City around 5.30 pm. Turun jer dari bus, aishah and akif start crying (like sungguh-sungguh) because the weather was freezing cold. its about 4 degree, so if you travel with kids, please wrap them with thick clothes to keep them warm. We did but not that thick to deal with 4 degree weather.  Turun bas, kami amik taxi dari bus station ke rumah yang kami sewa. I booked house 1 month before our arrival date. We choose house that we can cook and fit 3 adults 2 kids. Hotel kami x book since hotel kat sini banyak yang x welcome kids. and kalau ada pun, price mahal, plus we cant cook. I prefer to cook sendiri sebab i melayu pure, i need nasi, telur dadar and all (i believe some of you did). Taxi yang kami amik dari bas station to our rented house is around £9 but we had to get 2 taxis since the taxi cant cater more than 5 passengers. so total taxi cost is £18 (RM106). 



was waiting for the bus to Bath

(Wits End, Warmnister Road, Bath)

Around 6 pm we arrived at our rented house. The house owner already there since the rented house is part of their giant house. We were welcomed by Mr Paul, very nice guy and we love the house so much. It meets my expectation and lepas dah bayar sewa semua, kami kemas barang and i'm ready to cook. We are not that hungry, but we miss rice so much. Rumah yang kami sewa ni untuk 5 days 4 night, cost is £460 (RM2,700++). kat UK mmg susah nak cari yang murah bawah RM300. kalau ada pun utk yang backpackers boleh la yang macam dorm tu. i'm with family, i prefer the proper stay plus my husband did say,  travel without spending is not a travel. Then, we close our eyes, and we paid £460. So malam tu i cooked the Brahim's food packet for us. Alhamdulilah sedap and we are ready to sleep. Long journey, so better sleep.









20/3/2016 - Sunday

Hari ni kami boleh rest sebab conference belum start lagi. So we decided to rest, petang sikit baru nak keluar ke city nak cari telur, vegetable oil, vege and salt for our cooking purposes. And ke primark jugak utk cari baju panas budak2 ni yang lebih tebal. So pagi2 lagi sebab kami bangun awal, kul 8 pagi dah makan nasi, and then husband asked me to snap picture outside house. 

baby sejuk sungguh2.
Ni picture around our rented house.




aishah mmg x boleh berpisah dgn hp





Pastu petang sikit kami g pusing Bath City. Amik taxi ke Bath City around £9.





will continue on the conference and about tomorrow. Stay tune for third part of our UK travelogue.











Followers

Wahidakhairy. Powered by Blogger.

Blogger templates

Visitor

Archives

My Blog List

Blogger news