,

Of akif being warded, Insuran dan Kepentingan

I feel like writing again..

baby khalish, adik sado - nama timangan nurse panggil kat dia
3 hari lepas, akif warded untuk kali ke-3 sepanjang umur dia 6 bulan. Kali ni berbeza sedikit sebab kali ni admitted due to prolonged fever. Dah 7 hari baru kami admitkan dia kat hospital dengan harapan dalam masa 7 hari tu dia boleh sihat lepas amik ubat di klinik. 3 klinik kami pergi, amik ubat yang berbeza. Tapi hari ke-4 kami pergi jer kat emergency unit hospital kerajaan, tapi dr kata baby umur 6 bulan ni x de ubat pun yang boleh bagi. Kena tuam dengan kerap. And thinking back the rationality of sponging can cool down the temperature, kami bawak lah akif balik. Kami teruskan lap dengan kain basah, air daun bunga raya putih (google ikot petua) dan keep bagi ubat kat akif. Rasanya akif dah almost overdose kot. Last-last kami bawak jugak pergi KMC, 3/11 jumpa dr. dr buat x-ray kata ok cuma dia kata ada sympton macam "penat” jer. Dia bagi inhaler. So kitorang pun baliklah. Tapi lepas 2 days pun x okay, malam jer badan dia mmg panas melampau2. Kerisauan yang teramat, so 5/11 cancel kelas dengan student bawak akif pergi KMC lagi sekali. Buat x-ray lagi sekali, still dr kata he’s fine. Cuma sebab akif penat tu, wheezing kuat, dia kata bawak lah anak pergi HSB sebab kat sini xde specialist utk warded kan baby. Kalau demam saja okay, tapi sebab dia macam penat tu, dr tu kata kat HSB mmg ada ward untuk baby. Special untuk baby. Aku macam, hello, aku punya lah percaya kat hospital ni 100% compare dengan tempat lain, boleh dia kata xde specialist. Pelik lah dr ni. Aku berkeras jugak nak admitkan akif, so dia pun kata ok. Kita admit  kan lah dia tapi dr lain yang in charge. And dr tu adalah dr yang in charge masa akif dilahirkan dulu which for me, alangkah bagusnya sebab bukan KAU.

So, kami warded kan akif walaupun insurance dia akan matured dalam 3 hari lagi. memang tawakkal jer walaupun insurance x boleh claim lagi, sama macam masa dia warded waktu dia umur 2 bulan dulu. Dan kali ni, kami terpaksa tanggung lagi. bila fikir balik, kalau lah aku amik insurance dari dalam perut lagi, kurang lah bebanan nya. Dan ada yang bertanya, kenapa warded kat private? GH kan ada. Masa akif warded kali ke-dua, aku pernah wardedkan akif kat GH sebenarnya. Tapi pengalaman sudah cukup untuk sekali aku lalui. GH terlalu packed/crowded. Dan waktu akif admitted malangnya katil penuh, so nurse yang aku salute to the max, jadi macam interior designer susun aturkan katil supaya muat termasuklah di tepi laluan jalan kaki. Can you imagine, nak makan pun kena bersila atas lantai sebab katil yang ada tu rendah paras lutut bukan katil tinggi, so tercongok lah kat situ sampai cramp lutut kau. X kan nak baring orang dok lalu lalang. Masa tu Ya Allah, sabar jer lah. Nasib baik akif warded 3 hari jer. So jadi perit teramat walaupun mungkin orang akan kata, ko nak g baring ke nak cure anak kau.

Ok sambung balik, akif dah warded dan petang tunggu dr datang visit. Rupa-rupanya akif ada pneumonia (jangkitan kuman pada paru-paru). Its normal for babies, tapi dia x normal pada kami. Nasib baik lah kami insist jugak warded kan dia. Dr bagi antibiotik, regular ubat and few nebs and hari ketiga akif ok badan x demam. Tapi sebab banyak sgt amik ubat (kesian akif, dalam masa 10 hari ni dok makan ubat jer), dia satu hari merengek nak bf jer sampai demam2 dah mummy dia. So dr stop ubat kat dia dan Alhamdulillah dia okay.

To conclude jugak, amik lah insurance kalau boleh awal-awal, awalkanlah. InsyaAllah xrugi.
Cakap pasal insurance ni, amik yang medical cum savings. Aku xpandai sangat insurance ni, tapi akif ktrg amik insurance yang bila umur dia 18 tahun, dia boleh dapat cash money which pada aku besar nilai sebanyak tu. Kalu ikot table dia tu lah. aku xpayah cakap lah insurance mana, nanti controversial plak.


,

How do i manage my life now



I don't know why out of sudden, i feel like writing my blog.. I have been so busy with my life recently.
I'm busy of being mom of two kids. I'm super busy with PhD which i consider it almost to an end, and chasing 24 hours in a day is just not enough for me.. i'm extremely busy to take care of my businesses too. How i wish all these end soon, so that i can have forever relaxing day, crossing my leg in front of tv..




Allah, please keep me strong until i finish this battle. Ameen



, ,

Raya 2015

Salam Aidilfitri 2015
Raya kali ini berempat
Welcome Akif to our family!




, ,

Welcoming new baby to our family

Life has been too busy, too hassle for the past days.
7th of May, we are welcoming new member to our small family.
I safely delivered a baby boy, and we named him Wan Khalish Akif.

Alhamdulillah. All praises be to Allah s.w.t

We hope his present will add more flavour to our life.

Enw, aishah (now we call her kakak) seems to love his brother so much.
She tried her best to cuddle her brother if she heard the brother crying.
Well done my proud daughter.



Followers

Wahidakhairy. Powered by Blogger.

Blogger templates

Visitor

Archives

My Blog List

Blogger news